Punct forte al tuturor aplicatiilor , SIT\GIS (=Sistem Informativ Territorial \ Geographical Information System, reprezinta orientarea puternica spre utilizarea tehnologiilor Web , in acord cu cele sustinute si de comunitatea stiintifica a Comunitatii Europene.
Comunitatea Europeana aloca resurse enorme de finantare prin intermediul fondurilor structurale , care au ca finalitate dezvoltarea economico- sociala a Romaniei si alinierea sa rapida la standardele Europene.
Romania, in acest moment se bucura de o mare oportunitate , deoarece are la dispozitie , prin fondurile de rotatie ale Comunitatii Europene , resursele pentru a realiza imediat un proiect de infrastructura de mare importanta si o independenta semnificativa.
Doar recent , marii producatori de software de baze GIS, s-au indreptat in aceasta directie, si fara prea multa placere au acceptat sa intre in proiectele Open Source , care limitau puterea lor de a face un business orientat spre aplicatiile desktop , mai rentabile si mai usor de controlat.
Ultimul si cel mai recent stadiu de evolutie al tehnologiei Internet aplicata la sistemele informative teritoriale , este reprezentat de realizarea aplicatiilor GIS Web.Oriented (Orientat web)sau Web Based (bazat pe Web), care exploateaza posibilitatile enorme ale Internet-ului pentru consultarea (accesarea) in retea locala “Intranet” sau la distanta “Internet”, de informatii teritoriale georeferentiate.
Informatiile geografice sunt compuse in mod normal din harti dotate cu obiecte grafice , la care sunt cuplate baze de date alfanumerice , iar consultarea se face utilizand un browser normal , cum ar fi Explorer pe care se bazeaza consultarile datelor in Internet.
Tehnologia GIS orientat WEB, in mod tipic Client/Server, poate exista pe scurt ca versiune evoluata a vechii tehnologii , care vedea: un computer central multi-task si multi-processor la care erau legate , prin cablu serial si linie telefonica si modem , terminale simple , in masura sa comunice cu sectiunea centrala de elaborare , in mod bi-directional , doar prin trimiterea de secvente de coduri Escape.
Este recunoscut in mod normal faptul ca dezvoltarea economico-sociala a unui teritoriu trece prin faza de dezvoltare a infrastructurilor (Retea de Drumuri si Transporturi, Retele Electrice si de Gaz, Retele de Apa si Canalizare , Sistemul de Colectare a Deseurilor ) care reprezinta Serviciile principale datorate cetatenilor , impreuna cu cele Sanitare si Legale , la care se adauga atestarea proprietatii prin intermediul Cadastrului Terenurilor si al Proprietatilor Imobiliare.
Lucrul cel mai dificil consta in a reusi imbinarea acestor trei factori minimizand timpii si maximizand rezultatele. Propunerea din proiect care va fi prezentata in continuare este strans legata de aceasta afirmatie.
Astazi, combinand tehnologia sistemelor operative de retea Client/Server cu dezvoltarea tehnologiei Internet pentru vizualizarea paginilor in format HTML si derivate, este posibil sa avem o statie grafica de consultare , inteligenta , amplasata in orice loc unde se afla un PC standard dotat cu un sistem operativ si conexiune in reteaua locala sau in reteaua Internet.
Saltul calitativ mare care a permis extinderea tehnologiei GIS la Internet se datoreaza dezvoltarii unor algoritmi avansati , in aplicatii Client/Server , care permit obtinerea de date cartografice si alfanumerice de la distanta , in mod rapid si sigur , in ciuda limitarii vitezei de Internet. Specializarea acestei tehnologii deschide portile unor aplicatii nebanuite.
Instrumentul GIS orientat WEB
Prin termenul GIS orientat WEB se obisnuieste indicarea aplicatiilor GIS care utilizeaza Web–ul (Internet). Prin termenul GIS (Geographical Information System) se obisnuieste indicarea tehnologiei care administreaza informatiile disponibile in baze de date traditionale , raportat la teritoriu, la pozitia lor geografica reala ; de aici deriva termenul de informatie georeferentiata.
In continuare este descris un exemplu simplu: sa ne imaginam ca avem o harta cu axele stradale indicate (axul central al strazilor) si pozitia numerelor de case la dreapta si la stanga strazii; tehnologia GIS permite sa se dea “click” pe un numar de casa si sa se stie astfel cate persoane locuiesc acolo si ce servizii folosesc aceste familii , sau dand “click” pe o strada , unde a fost semnalata o defectiune la conductele de apa , se afla la cate persoane se intrerupe apa daca se face o reparatie in acel punct al retelei. Exemplele sunt numeroase.
GIS: surse de Date si actualizarea Datelor
Nu se poate vorbi despre GIS fara a vorbi de date , dupa cum nu are sens sa pornim un GIS daca nu ne-am gandit cum sa-l pastram actualizat. Datele pentru un GIS sunt ca si carburantul pentru un automobil.
GIS-ul este mijlocul de a conecta , intersecta si confrunta datele care provin din diferite surse si este de asemenea instrumentul pentru punerea la dispozitie a datelor , culese de multi subiecti , pentru cei care stiu sa le citeasca si au nevoie pentru a programa si pentru a lua decizii.
Un GIS orientat WEB este un sistem care a inglobat in tehnologia sa conceptul de informatie distribuita , intrucat este bazat pe un Server si mai multi Clienti conectati , care utilizeaza reteaua Internet ca instrument de legatura. Clientii pot sa aiba diferite drepturi de acces , in scopul asigurarii securitatii , dar sistemul , tehnologic perfect, pentru a putea fi aplicat , trebuie sa fie sprijinit pe o filozofie de colaborare sistemica intre Birouri, Institutii si diverse entitati care trebuie sa colaboreze si sa alimenteze ( incarcand si actualizand date) , fiecare in sfera sa de competenta.
Sistemul va putea furniza astfel , celui care il interogheaza , informatii incarcate de altii , care in combinatie cu cele detinute deja , pot sa genereze informatii derivate de o mare utilitate . Orice informatie incarcata va fi gasita astfel si astfel responsabilitatea corectitudinii sale , pentru ca fiecare sa fie raspunzator pentru informatia pe care a incarcat-o si , la randul sau , sa poata cauta argumentatia informatiei pe care o utilizeaza , in cazul in care aceasta se dovedeste a nu fi exacta.
Exigenta de a fi utilizat si de persoane nespecializate
Instrumentele software utilizate trebuie sa fie usor de folosit si larg raspandite; aplicatiile Orientate Web se sprijina pe interfete tipice ale browserelor ca Internet Explorer , care au intrat de acum in uzul normal a tuturor utilizatorilor de Internet.
Exigenta de a fi actualizat direct de la sursa datei
Aplicatiile SIT\GIS sunt compuse din cartografie si baza de date conectate , care trebuie sa fie alimentate in mod constant , atat prin actualizarea informatiilor existente , cat si prin implementarea de noi informatii.
Exigenta de a fi actualizat de la surse la distanta si mobile
Difuzarea in spatiu- teritoriala , atat in termeni de consultare(control si supervizare) cat si de actualizare a datei (operativitate in teren) impune un acces de la distanta simplu. Internet-ul este instrumentul ideal pentru asemenea operatiuni.
Conferinta WEB GIS
Informatica e Servizi (it) - Sysdev Technology (ro)
For the set up of the corporation on a regional or euro-regional basis (DKMT) in view of achieving the project “ PLATFORMA DE FUZIONARE A CUNOASTERII”
(Knowledge Fusion Platform)- infrastructure of the Knowledge Society
At the first sensitization conference, with the theme:
- MULTIUTILITY
- URBAN PLANNING AND LAND
- FACILITY MANAGEMENT
- CIVIL PROTECTION
- WASTE MANAGEMENT
- WORK FORCE MANAGEMENT
Held by a group of specialists from ITALY, which will take place at the Regional Business Centre, Europa Hall of the Chamber of Commerce, Industry and Agriculture in Timisoara, on December 13th, 2007, between 11AM nad 1 PM.
This first conference shall introduce infrastructures of the knowledge society, focused on GIS SOLUTION and it will be succeeded by others, its final purpose being outlining the platform problematic, the set up of the corporation and finally accessing the necessary funds for achieving the project.
On behalf of the first partners who support this project
Engineer Cociuba Nica – Superior Counsellor
ARAD COUNTY COUNCIL